• Október "mesiac úcty k starším"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október "mesiac úcty k starším".

            Staroba nie je choroba. 

            Staroba sa nás týka. Je prirodzenou súčasťou nášho života. Október – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM V decembri v roku 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov za Mesiac úcty k starším a 1. október za Medzinárodný deň starších. Podľa aktuálnych štatistík žije dnes na celom svete viac ako 600 miliónov seniorov. Na Slovensku je to vyše 900 tisíc obyvateľov vo veku 60 a viac rokov, ktorí tvoria 17 % populácie. Z toho 61% tvoria seniorky. Prognóza do budúcnosti hovorí, že do roku 2025 sa počet seniorov zdvojnásobí a virtuálne dosiahne v roku 2050 dva bilióny. Podľa demografických odhadov Európskej komisie sa za 30 rokov staneme krajinou s najväčším percentom starých ľudí na dôchodku. V takto rýchlo starnúcom svete je potrebné podporovať aktívnu účasť starších na spoločenskom dianí, využiť ich skúsenosti a poznatky.

          • Projekt "Viem, čo zjem"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt "Viem, čo zjem".

            Projekt „Viem, čo zjem“, do ktorého sme sa zapojili, patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a na Slovensku v školskom roku 2022/2023 štartuje už siedmy ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom Úradom verejného zdravotníctva SR. Zapojením školy do projektu „Viem, čo zjem“ získajú žiaci 3. – 6. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša.

          • 21. 10. 2022 Medzinárodný deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 21. 10 Medzinárodný deň jablka .

            Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk ? Je to 21. október. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

            My, žiaci Základnej školy SNP 13 v Spišských Vlachoch, sme si tento deň uctili oslavou jablka. V  triedach sme si pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s našim chutným ovocím – s jablkom. V tento deň nás čakalo kopec zábavy, poučenia, doplňovačiek, príkladov a spevu. Ochutnávka jablka, príprava chutného a zdravého nápoja, rozhovory o význame jablka a mnoho ďalších aktivít tvorili program nášho Dňa jablka. 

            Veľmi sa tešíme, že sme sa do tejto celosvetovej aktivity zapojili. Naším cieľom bolo nenásilným a  hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia a zeleniny, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh Národného programu prevencie obezity pre deti. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo.

          • Čitateľská gramotnosť 2022/2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť 2022/2023.

            V piatok 23. septembra 2022 sme pozvali do priestorov našej ZŠ detičky z MŠ. V rámci čitatelskej gramotnosti sme zorganizovali školskú aktivitu, kde nám čítala milá mamka. Pani učiteľka im prerozpravala rozprávku  v slovenskom jazyku  a pani asistentka Vierka v rómskom jazyku. Chceli sme ukázať mamkám, ako majú doma pracovať s deťmi,aby sa zlepšila ich pozornosť a vnímanie. Ako a prečo majú deťom čítať rozprávky alebo im rozprávať rozprávky.