• Vianočné prázdniny

          • Prajeme vám príjemné vianočné sviatky a pohodové prázdniny.

            23. 12. 2022 - 08. 01. 2023

            V škole sa opäť stretneme 09. 01 2023.

          • Tvorivé dielne- ozdôbky na vianočný stromček, vianočná výzdoba

          • Atmosféru prichádzajúcich vianoc sme si spríjemnili a skrášlili ozdobením vianočného stromčeka, ktorý je taktiež neodmysliteľným symbolom vianoc. Ozdoby sme vyrábali v každej triede. Tvorivosti a predstavivosti sa medze nekladú, preto niektorí pri tvorení využili odpadový materiál, prírodný materiál, papier a rôzne iné. Stromček sme si ozdobili, popriali si pod stromčekom kopec darčekov, no v prvom rade sme si popriali vianočné sviatky prežité v kruhu rodiny, v šťastí a zdraví. 

          • Tvorivé dielne- vianočné oblátky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne- vianočné oblátky .

            Neodmysliteľnou súčasťou vianočných pokrmov sú vianočné oblátky. Prípravu a zhotovenie oblátok nám prišli ukázať tety, ktoré si doma pečú oplátky a zachovávajú túto tradíciu po svojich predkoch. Niektorí z nás sme si to aj vyskúšali. Pečenie si vyžaduje veľkú opatrnosť. Ochutnali sme všetci, a boli sme ohúrení nie len ich sladkou vôňou ale aj chrumkavou chuťou. Chýbal nám už len medík, ale aj napriek tomu, vidieť pečenie oblátok bolo pre nás zážitkom.  

          • Tvorivé dielne- pečenie perníkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne- pečenie perníkov.

            Prípravy v období adventu sme tento rok nenechali na náhodu. Na vianočnom stole by nemali chýbať hlavne medovníky. Prečo ich voláme medovníky? Pretože na ich prípravu používame med, ktorý im zaručí dlhšiu trvanlivosť. Naučili sme sa čo potrebujeme na ich prípravu, postup pripravy a ako ich upiecť. Netreba zabudnúť na lásku, ktorú do nich vložíme aby nám chutili ešte viac.  

          • Advent

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Advent.

            Advent je obdobie pokoja, rozjímania, dobročinnosti a upokojenia. Obdobie 4 nedieľ pred Štedrým večerom. Pre niektorých obdobie zhonu, zháňania darčekov, upratovania, pečenia koláčov a príprav na Vianoce, avšak majmä na pamäti hlavný účel adventu- príchod Spasiteľa. Typickým symbolom adventu je adventný veniec, ktorý má 4 sviečky. Tento rok sme si v každej triede vyrobili a vytvorili ten svoj krásny a od všetkých odlišný adventný veniec. Pri zhotovení adventného venca sme si navzájom pomáhali. V tomto období príprav na Vianoce si zdobíme triedy, vyzdobujeme chodby školy, upiekli sme si medovníčky, veľa sme si porozprávali o zvykoch a tradíciách. Pripravujeme sa aj na vianočnú besiedku, na ktorej vystúpime a predvedieme pripravovaný vianočný programom. 

          • Bubnovačka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka .

            DETI TICHO PRED NÁSILÍM NEOCHRÁNI!

            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Práve preto od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznie Slovenskom a Českom aj vďaka vám už po deviaty krát 18. novembra 2022, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! Patronát nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a Klára Laurenčíková, splnomocnenkyňa vlády Českej republiky pre ľudské práva.

          • Vitamínový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vitamínový deň .

            V stredu 16. 11. 2022 sme si spestrili dopoludnie. Pretože vírusy už dlhodobejšie šarapatia, je potrebné, aby sme urobili niečo pre svoje zdravie. Porozprávali sme sa s deťmi, či majú radi ovocie/áno majú, to vieme/, prečo ho jeme, kedy najviac. Spoločne sme ovocie očistili, nakrájali a naporcovali. Najväčšia radosť však bola z jedenia. Deťom veľmi chutilo. A veru nám ostalo aj na dupľu. Dopoludnie bohaté na zážitky s odmenou pre svoje zdravie. Určite si zopakujeme takéto chvíle. Nielen s ovocím. Veď príde jar a budeme mať novú zeleninu, takže už teraz sa tešíme.

          • Týždeň čistoty v škole

          • V čase od 7.11. do 11.11.2022 prebiehal "Týždeň čistoty v škole". Súťažilo sa medzi triedami v udržiavaní  poriadku a starostlivosti o čistotu svoju a svojho okolia. Súťaž prebiehala pod drobnohľadom p. uč. Dzurillovej. Hodnotila sa čistota v triedach, na chodbách , ale aj disciplína a správanie žiakov. Za každý deň, mohla trieda dostať až 10 bodov. Najvyšší počet bodov získlali naši najmladší žiaci z 1.D triedy.

            Veríme, že o čistotu sa žiaci budú starať aj naďalej.

          • Divadlo Portál

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadlo Portál.

            Divadelné predstavenie "Rozprávkový hrniec", ktoré pre našich žiakov odohralo divadlo Portál z Prešova, dňa 4.11.2022 v kinosále KD v Spisskych Vlachoch.

          • Október "mesiac úcty k starším"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október "mesiac úcty k starším".

            Staroba nie je choroba. 

            Staroba sa nás týka. Je prirodzenou súčasťou nášho života. Október – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM V decembri v roku 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov za Mesiac úcty k starším a 1. október za Medzinárodný deň starších. Podľa aktuálnych štatistík žije dnes na celom svete viac ako 600 miliónov seniorov. Na Slovensku je to vyše 900 tisíc obyvateľov vo veku 60 a viac rokov, ktorí tvoria 17 % populácie. Z toho 61% tvoria seniorky. Prognóza do budúcnosti hovorí, že do roku 2025 sa počet seniorov zdvojnásobí a virtuálne dosiahne v roku 2050 dva bilióny. Podľa demografických odhadov Európskej komisie sa za 30 rokov staneme krajinou s najväčším percentom starých ľudí na dôchodku. V takto rýchlo starnúcom svete je potrebné podporovať aktívnu účasť starších na spoločenskom dianí, využiť ich skúsenosti a poznatky.

          • Projekt "Viem, čo zjem"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt "Viem, čo zjem".

            Projekt „Viem, čo zjem“, do ktorého sme sa zapojili, patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a na Slovensku v školskom roku 2022/2023 štartuje už siedmy ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom Úradom verejného zdravotníctva SR. Zapojením školy do projektu „Viem, čo zjem“ získajú žiaci 3. – 6. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša.

          • 21. 10. 2022 Medzinárodný deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 21. 10 Medzinárodný deň jablka .

            Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk ? Je to 21. október. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

            My, žiaci Základnej školy SNP 13 v Spišských Vlachoch, sme si tento deň uctili oslavou jablka. V  triedach sme si pripravili aktivity, ktoré úzko súviseli s našim chutným ovocím – s jablkom. V tento deň nás čakalo kopec zábavy, poučenia, doplňovačiek, príkladov a spevu. Ochutnávka jablka, príprava chutného a zdravého nápoja, rozhovory o význame jablka a mnoho ďalších aktivít tvorili program nášho Dňa jablka. 

            Veľmi sa tešíme, že sme sa do tejto celosvetovej aktivity zapojili. Naším cieľom bolo nenásilným a  hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia a zeleniny, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh Národného programu prevencie obezity pre deti. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo.

          • Čitateľská gramotnosť 2022/2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľská gramotnosť 2022/2023.

            V piatok 23. septembra 2022 sme pozvali do priestorov našej ZŠ detičky z MŠ. V rámci čitatelskej gramotnosti sme zorganizovali školskú aktivitu, kde nám čítala milá mamka. Pani učiteľka im prerozpravala rozprávku  v slovenskom jazyku  a pani asistentka Vierka v rómskom jazyku. Chceli sme ukázať mamkám, ako majú doma pracovať s deťmi,aby sa zlepšila ich pozornosť a vnímanie. Ako a prečo majú deťom čítať rozprávky alebo im rozprávať rozprávky. 

          • Rozhodnutie ministra školstva s účinnosťou od 1. septembra 2022

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydal rozhodnutie s účinnosťou od 1. septembra 2022.

            Uskutočňovanie školského vyučovania v škole a prevádzka školských zariadení bude aj naďalej na základe predloženia vyhlásenia o bezpríznakovosti. 2022_08_bezpriznakovost.pdf

            Pre riaditeľa školy zostáva zachovaná možnosť z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 poskytnúť voľno viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa. Čas takto poskytnutého voľna sa považuje za mimoriadne prerušenie školského vyučovania v škole s tým, že pre deti a žiakov bude zabezpečené dištančné vzdelávanie.

            Za mimoriadne prerušenie školského vyučovania sa rovnako považuje naďalej aj situácia, ak príde k obmedzeniu alebo k prerušeniu prevádzky vo vzťahu k jednej triede alebo viacerým triedam na základe opatrení príslušných orgánov z dôvodu ochorenia COVID-19

            Rozhodnutie ministra je 24227.pdf​​​​​​​

          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že školský rok 2022 /2023 sa začína 1.9.2022, ale školské vyučovanie sa začína až v pondelok 5.9.2022. 

            Slávnostné otvorenie školského roka 2022/ 2023 u nás bude 5.9.2022 o 9: 00 hod na školskom dvore.

            Prajeme Vám pekný zvyšok prázdnin a príjemný, pohodový zvyšok dovolenky.

          • Turnaj vo vybíjanej a minifutbale

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turnaj vo vybíjanej a minifutbale .

            Deti majú šport veľmi rady, preto sme sa rozhodli, že zorganizujeme celoškolský turnaj v minifutbale a vybíjanej. Sily si zmerali chlapci všetkých tried medzi sebou vo futbale a dievčatá ukázali svoju šikovnosť a obratnosť vo vybíjanej. 

            Netušili sme aká lavína nadšenia sa strhne v niektorých ročníkoch. Prípravy, plány a stratégie, ktoré prebiehali medzi deťmi nás veľmi potešili.  Atmosféra na ihrisku bola skvelá, deti, ktoré nehrali ostali povzbudzovať.

            Veľmi oceňujeme a ďakujeme za pomoc všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, vedeniu školy pri organizovaní tochto turnaja a hlavne ďakujeme za kopec krásnych cien, ktoré deti dostali. Deti za svoju snahu dostali aj krásne diplomy.

          • Reprezentant našej školy

          • Šikovný futbalista, reprezentant našej školy Damián Kandráč, bol ocenený medailou za skvelý výkon vo futbale, ktorý odohral za MŠK TATRAN Spišské Vlachy v Poľsku.